100 วัน ติดเกาะหลีเป๊ะช่วงโควิด เกาะที่อยากติดไปตลอดชีวิต

100 วัน ติดเกาะหลีเป๊ะช่วงโควิด เกาะที่อยากติดไปตลอดชีวิต


ติดเกาะ ตอน เกาะปิด เกาะหลีเป๊ะ

Lockdown in Paradise

หากเราย้อนไปปลายปี​ 2019 คงมีหลายคนไม่น้อยที่ได้หวังให้ปี​ 2020​ นี้ เป็นปีใหม่แห่งการเริ่มต้นสิ่งดีๆต่างๆ​ หาโอกาส​ต่างๆ เพื่อจะได้เดินทางท่องเที่ยว​ไปสถานที่ต่างๆ​ ได้พบปะผู้คนใหม่ๆ เข้ามาในชีวิต​ แต่แล้วสิ่งแรกสุดของทุกๆคนที่ได้ต้องเผชิญแต่ต้นปีคือ​  ไวรัสสายพันธุ์​ใหม่​ หรือ​ COVID-19​ เพียงชั่วพริบตาดูเหมือนทุกอย่างจะกลับตาลปัตร​ ไม่ว่าจะเป็นการท่องเที่ยวและคมนาคม​ เศรษฐกิจทั้งโลกที่ต้องเผชิญการขาลงครั้งใหญ่​ การสูญเสียชีวิตของผู้คน​ รวมถึงเหล่าผู้คนที่ติดเชื้อ​ หรือแม้กระทั่งความเป็นอยู่ของผู้คนที่จำกัดได้เพียงแต่แค่คำว่า​
“อยู่บ้าน”

When most of us hoped that 2020 will be the year of seeing places, making new friends, and trying new things out, there comes COVID-19. All of a sudden, everything goes stationary; travels are prohibited, world economy seems to go down, many are getting sick, some are dying, and people are forced to stay at home. In just a snap, the whole world has to adapt to something unknown.

ในสถานการณ์​ที่ยากลำบากนี้​ เชื่อได้ว่าหลายคน​ ให้ความสำคัญกับสุขภาพตัวเอง​ และได้แต่หวังว่าเพื่อนและครอบครัวจะปลอดภัยจากโรคระบาดครั้งใหญ่นี้​ หลายๆคนอาจจะโชคร้ายไม่สามารถ​กลับบ้านได้​ และหลายๆคนอาจจะโชคดีมีสถานที่พักพิงปลอดภัยจากสถานการณ์​ที่เลวร้ายนี้ เหมือนพวกเราที่ได้​ เกาะหลีเป๊ะ​ เกาะเล็กๆ สุดแดนใต้ประเทศ​ไทยเรา เป็นบ้านหลังที่สอง

In this difficult time, most of us probably hoped to be stuck at home with our family to make sure everyone is safe and healthy. Though some people aren’t lucky enough to get home, some people are still grateful to be lockdown in an amazing place. Like where we are at the moment, to be ‘trapped’ in Koh Lipe, Thailand is not a bad idea. Absolutely not.

เอาหละ​ พวกเราเลยอยากขอพูดถึงเกาะเล็กๆ นี้บ้าง​ ก่อนอื่นเลยมันคงไม่พ้นความรู้สึกแปลก​ ไม่ว่าจะแปลกตา​ หรือแปลกใจ​ อยากให้ทุกคนนึกถึงสภาพของเกาะหลีเป๊ะที่เงียบสงบ​ น้ำทะเลสีฟ้าใส​ หาดทรายละเอียดขาวโพลน​ ความอุดมสมบูรณ์​ของปะการังและสิ่งมีชีวิตใต้ท้องทะเล​ รอบการเดินเรือข้ามฝากที่มีจำกัด​ จำนวนนักท่องเที่ยวที่น้อยนิด​ นักเดินทางที่ไม่สามารถกลับบ้านได้​ และ​ เรียกหลีเป๊ะว่า​ “บ้าน” ปัจจัยเหล่านี้มันเลยยิ่งทำให้หลีเป๊ะมีเสน่ห์​ที่แปลกอย่างบอกไม่ถูกในช่วงเวลาที่ลำบากนี้

Koh Lipe is a hidden gem in the south of Thailand. This island seems to be secluded as it is not known to so much tourists yet but this is definitely a place you shouldn’t miss. Home to the finest sand, clearest waters, and extraordinary aquatic life and corals, this island seems like a paradise. Due to the pandemic, tourist boats are forced to stop and recreational activities are minimized. This place is still stunning with few tourists around, how much more when no one else is?

ในฐานะ​นักดำน้ำอย่างเราๆนี้​ ยากจะอธิบายความรู้สึก​จากปกติที่​เราต้องอยู่ในน้ำ พาผู้คนไปรับชมสิ่งต่าง ๆ ใต้ทะเล​ หรือสอนและฝึกทักษะ​การดำน้ำสคูบ้าให้แก่คนอื่น ๆ ​ที่มาเยือน แต่กลับกลายได้เพียงคิดถึงการดำน้ำและหวังว่าจะได้กลับลงสู่ท้องทะเลในเร็ววัน

As divers, it has been an everyday routine to be in the deep water; guiding fun divers, conducting dive courses, or doing dives even just for own recreational purposes. Going out to the sea at least twice a day and spending few hours underwater have been a normal way of life. Suddenly, the authorities had to put all scuba diving activities on hold due to the pandemic. So, how would dive masters and instructors cope up on land?

“สิ่งดี ๆ จะเกิดขึ้นเสมอ​ แม้ในยามเลวร้ายที่สุด”  สิ่งดี ๆ ที่พวกเราอยากบอก​หรือสิ่งที่เราได้มา​ และอยากให้ทุกคนได้รับรู้เหมือนกัน​ สิ่งดี ๆ​ ที่เรามีตอนนี้คือ​ “เวลา”  เชื่อเลยว่าหลายๆคนก็ได้เวลามาเหมือนกัน​ แต่ หลายคนอาจใช้เวลาไปกับการ คิดถึงผู้คนต่าง ๆ​ กังวลกับสิ่งต่าง ๆ ที่จะเกิดขึ้น​ แต่เรา​ เราที่อยู่หลีเป๊ะตอนนี้​ เราได้ใช้เวลาที่มีค่านี้ไปกับการเสพสุขจากธรรมชาติ​ในช่วงที่สงบรอบตัวเรา​​ เรียนรู้กับทุกสิ่งรอบตัว​ เผชิญและปรับตัวเพื่ออยู่ไปกับมัน

Being on a lockdown means having so much time in our hands; to think about so much stuff, to miss people, to worry about the future, and to be bored and stressed out. But as we see the beauty of Koh Lipe, all the worries and negative thoughts are suddenly blown away. Instead of missing what’s right in front of us, I’ve learned so much on how to make the most of the island life especially in these quiet times…


ให้​ “จิต” และ​ “ใจ” ได้พบกับคำว่า “พัก”

Let your heart and mind rest

หากสถานการณ์​ตอนนี้ยังเป็นปกติ​ หลายๆคนจากทุกมุมโลกคงยังต้องใช้ชีวิตกับการทำงานหนัก​ เป็นวงจรชีวิตที่เราเองไม่ค่อยให้โอกาสกับตัวเองกับ​ การพักผ่อน
คงเป็นกฎของธรรมชาติที่พยายามบอกเราว่าถึงเวลาแล้ว ที่เราควร​ “พักบ้าง” ได้ตื่นเมื่อตอนที่อยากตื่น​ ได้ออกไปให้ร่างกายได้ซึมซับ​ เป็นส่วนหนึ่งกับธรรมชาติ​ ได้ดูดาวบนฟ้าสุดลูกหูลูกตา​ ได้ดูสีท้องฟ้าที่เปลี่ยนไปมาในแต่ละวัน​ ได้ว่ายน้ำในท้องทะเล​ เล่นโยคะและออกกำลังกายซึ่งเป็นตัวเลือกที่ดีสำหรับจิต ใจและกาย ได้มีโอกาส​อีกหลายๆอย่างที่จะได้พบจากช่วงเวลาที่ยังอยู่บน​ หลีเป๊ะ

When there is too much work around, we often forget to give ourselves a break, I guess this is the universe telling us to recharge and relax! Sleeping early or late doesn’t really matter now! However, getting up early for sunrise to start the day is never regrettable. Seeing the sky change its colours until the sun comes out is always a spectacular view. Walking and running into the jungle when no one else is around gives so much peace and comfort, not to mention keeping the body in shape too. Doing yoga and various fitness activities is a great choice to maintain the mind and body healthy. Swimming in the blue sea, chasing sunsets, and watching the stars; you can be closest to the nature when you are here on Lipe.


มาลอง​ และ เริ่ม เรียนรู้สิ่งใหม่ๆ

Try new things, learn new skills

“เพราะเวลา​ ยังไม่มีวันหมดอายุ” ทำไมไม่ใช้เวลาให้เกิดประโยชน์​กับตัวเองหละ​ ใช้เวลานี้พัฒนา​ตัวเองในหลายๆเรื่อง​ ไม่ว่าจะเรียนภาษาใหม่ๆ โดยแอพพลิเคชั่นหลายตัวบนโลกออนไลน์ที่เป็นตัวช่วยและยังฟรีอีกด้วย ฟังแล้วอาจจะดูยาก แต่เราเรียนท่ามกลางวิวสวยงามของท้องทะเล และบรรยากาศที่สดชื่นนั่นทำให้การเรียนรู้ง่ายขึ้นไปเลย
และนั่นแหละ ร้านกาแฟที่เราชอบไปนั่งดื่มและทานของหวานที่เราชอบก็ปิดในช่วงนี้ ก็ลองเรียนทำชีสเค้กกับอบคุ้กกี้เองเลยแล้วกัน เกาะหลีเป๊ะปิดแต่ว่าเรือขนส่งสินค้ายังไม่หยุดวิ่ง ยังมีของที่เราให้ได้ใช้ลองทำอาหารที่ไม่เคยทำ หรือลองเรียนเล่นไพ่แบบใหม่กับเพื่อนๆดู ชายหาดที่มีพื้นที่กว้าง ที่เราสามารถลองทำอะไรใหม่ๆได้ เช่นลองทำ headstands หรือตีแบดมินตันชายหาดกับเพื่อนๆ
เล่นดนตรี​ การฝึกศิลปะ​ให้กับตัวเอง​หรือ หากิจกรรมใหม่ๆทำกับเพื่อนๆคนอื่น​ ที่อยากบอกคือ​ เวลายังมีไม่จำกัดตอนนี้​ ฉะนั้นการเรียนรู้มันก็ไม่มีข้อจำกัดเหมือนกัน

Learning a new language to enhance your vocabulary is beyond possible at this time. There are so many language apps that could help and are for free! Learning to read and write in Thai is quite challenging but studying under the sun with the view of the sea somehow makes it easier. Suddenly missing sweet stuff and pastries coz your favorite café is closed? Make your own cheesecake, bake your own cookies! Koh Lipe is on a lockdown but cargo boats are still running, all the ingredients are available on the island still! How about learning a new card game to spend time with your friends? Everyone tend to be competitive but it is guaranteed an amazing time. The beach is always free to try something new, doing headstands or competing in a badminton tournament to name a few. Painting is also therapeutic, blending colours to make a wonderful masterpiece seems to be stress-relieving. Got all the time needed, there are hundred skills to learn and choose from, maybe it’s time to learn how to play the ukulele?


การเรียนรู้ไม่ใช่เพียงสิ่งเดียวที่เราได้จากการได้เวลามา

Reconnect with family and friends

คิดว่าโทรศัพท์มือถือของเรานั้นคงติดตัวอยู่กับเราตลอดเวลาแทนที่จะใช้เวลาขยับนิ้วเลื่อนหน้าจอฟีดใหม่บนโลกออนไลน์ไปมาหรือกดไลค์เรื่องราวต่างๆ ทำไมเราถึงไม่เราถึงไม่เลือกใช้เวลาเรานี้ให้กับความสัมพันธ์​กับครอบครัว​ และเพื่อนคนรอบข้างก็เช่นกัน​ พอตอนไร้ซึ่งเวลา​ เชื่อว่าหลายๆคนก็ได้มองข้ามความสัมพันธ์​ที่เรามีต่อคนรอบข้างไป​ เราอาจจะเคยเป็นคนที่ยุ่งมากกับหน้าที่การงานจนไม่มีแม้แต่เวลาจะพูดคุยสร้างความสัมพันธ์​กับคนรอบข้าง​ แต่ถ้าหากตอนนี้ทุก ๆ คนต้องอยู่ในสถานการณ์​เดียวกันหละ​ ถ้าหากทุกคนมีเวลานี้แล้ว​ ทำไมไม่ลองหยิบโทรศัพท์​โทรหาครอบครัวและเพื่อนบ้าง​ ทำไมเราไม่ลองคุยกับคนแปลกหน้าและสร้างความสัมพันธ์​ใหม่ๆดูบ้างหละ?

Our phones will always be in our hands for sure. Instead of scrolling down the feed or liking memes, why not take this time to reach out to your loved ones and peers? Adult life made us so busy and it makes us forget to check on them most of the time. This is the ideal time to keep in touch with them again. Most of them are probably waiting for our message or call to share precious experiences, to talk about a recent heartbreak, to ask for advice, or even just to have someone to talk too. In this difficult time, we have to be compassionate and understanding, not everybody else got the same environment as ours, some might be struggling being stuck in their room, not breathing fresh air or seeing the ray of light. Koh Lipe got loads of panoramic views! Sending daily photos to everyone has been part of the routine, just a simple reminder that when this pandemic is over, the sun, the sea, and the sky are there waiting!

มีความสุขกับสิ่งเล็ก ๆ

Appreciate the little things

บ่อยมากที่เราจะได้ยินคำ ๆ นี้​ พวกเราเชื่ออย่างนั้น​ สิ่งที่อยากบอกต่อมาคือ​พวกเราเคยยอมรับไหมว่าเราอยู่ในยุคที่​ เงิน​ ชื่อเสียง​ หน้าตาในสังคม​ คือสิ่งที่เราเรียนรู้จากสังคมที่เราอาศัยมาว่ามันคือสิ่งที่ทำให้เรามีความสุข​ หรือตัววัดว่าถ้าเรามีมันแล้ว เราจะประสบความสําเร็จในชีวิต​


แต่ตอนนี้ในสถานการณ์​ที่ย่ำแย่แบบนี้ และการใช้ชีวิตที่มีข้อจำกัด​ของหลายคน​ อย่าลืมว่าเราเองก็สามารถ​หาความสุขใส่ตัวเองได้ทุกวันโดยปราศจากสิ่งเหล่านี้ที่กล่าวไว้ข้างต้น​ ​โดยเพียงมองทุก ๆ สิ่งดีๆรอบตัว​ ไม่ว่าจะเล็กหรือใหญ่​ หากเราเพียงเราแค่เห็นมันและให้ความสำคัญกับมัน​ และนำมันเข้ามาในชีวิต​ ความสุขก็เกิดขึ้นได้ในหลายรูปแบบ

In this peaceful time, I couldn’t help but to look back and think about how life has been. When everyone thinks money, power, and fame are vital, in just a snap, they aren’t necessary anymore. At this point, there comes the realization that it’s the simple things in life that matter most: inner peace, genuine happiness, and contentment. Being stuck on this island made me value the true beauty of nature, at the end of each day, I’d contemplate on how the day went; was it a great one? Or did I waste one? There’s no day wasted in this place though, just merely staring at the sea gives so much serenity. To be happy doesn’t always require any material thing; it could be a simple update from your loved ones, a time well spent with people you’re stuck with, or even just a taste of your favorite meal after long hours of waiting. Being lockdown on Lipe made me realize that always, there is something to be grateful for

Every cloud has a silver lining. Though this pandemic has a tremendous effect to the whole world, it teaches us that life is too short not to do things we badly want to, not to take risks, and not to break free. Time is too precious and we shouldn’t waste a second worrying or being sad. The important things in life are probably right in front of our nose, waiting for us to notice. When this is all over, I hope everyone has learned a lesson. I hope each one of us won’t take important things for granted. I hope each one of us becomes a better version of ourselves.  This too, shall pass. Things will get better, that’s certain

slot bet kecil

mahjong ways

slot garansi kekalahan

slot server thailand

Sbobet88

slot777

slot bonus

joker123

bet 100

bet 100

bet 100

https://www.sitora.be/wp-includes/slot-bet-100/

https://bentoree.com/wp-includes/slot-bet-100/

https://lepremier.miami/wp-includes/slot-bet-100/

https://todopazar.com/slot-bet-100/

https://geographicforall.com/wp-includes/slot-bet-100/

https://www.tuttogustopiadineria.it/assets/css/slot777/

https://inleggo.com/wp-includes/slot777/

https://allcrewbmx.com/wp-includes/slot777/

https://www.airbrush-makeup.jp/wp-includes/slot777/

https://inleggo.com/wp-includes/bet-100/

https://auditsocial.world/wp-includes/bet-100/

slot bet 100

AUTO BANJIR CUAN HANYA MAIN DI SLOT SERVER THAILAND NO 1 ANTI RUNGKAD